Foto: FoNet/Press služba predsednika Srbije

“Zapad zbog ‘stabilokratije’ na Balkanu žmuri na korupciju i autokrate”

Londonski Međunarodni institut za strategijske studije (IISS) ocenio je da uprkos “galami”, Zapadnom Balkanu ne preti rat i Rusi tu ne uspevaju da učvrste svoj uticaj, ali da se demokratija urušila i da “regionom vladaju autokrate i korupcija, na šta Zapad žmuri”.

Kako se ističe u analizi, to je kombinacija “balkanskih autokrata i kleptokrata koje zapadne zemlje podržavaju zato što održavaju mir i stabilnost, kako upozoravaju kritičari balkanskih vlada”. “U suštini, nova reč je ušla u leksikon da se opiše to da zemlje Zapadnog Balkana nisu istinske demokratije, već ‘stabilokratije’ koje idu ka članstvu u EU”, napominje londonski institut. U analizi se navodi da “uprkos čestim izborima autoritarne težnje su se pojavile u celom tom području, sredstva informisanja su slaba i često pod nadzorom vladajuće partije”. Naglašava se da “borba protiv korupcije obično služi tome da nova vlada pohapsi svoje suparnike, ukloni političku konkurenciju i pokaže rezultate u suzbijanju korupcije na putu ka pridruživanju EU”.

IISS ukazuje da “iz procurele poruke ruskog ambasadora u Makedoniji” proizilazi da Rusi teže tome da na Zapadnom Balkanu” uspostave blok neutralnih ili možda i proruskih područja i da oni tiho šire uticaj nad slovenskim i pravoslavnim delovima regiona, dok islamistički ekstremisti nameću uticaj nad prevashodno muslimanskim delovima”. Ali, objašnjava Institut, Rusi su pretrpeli neuspehe u Makedoniji i Crnoj Gori, “gde je vlada u Podgorici optužila Rusiju da je pokušala da je zbaci u čudnoj zaveri tokom izbora prošlog oktobra”. IISS primećuje: “Vučić kaže da želi dobre odnose i sa Istokom i sa Zapadom i tako teži Titovoj balkanskoj nesvrstanoj prošlosti, pažljivo negujući veze s Kinom i arapskim zemljama Zaliva koje ulažu u Srbiju. Ali, lider koga Vučić najviše sluša je mahom nemačka kancelarka Angela Merkel i ona mu je navodno rekla da ne odobri diplomatski status osoblju ruske baze u Nišu koja se koristi za usaglašene korake u hitnim humanitarnim situacijama”, navodi IISS.