Foto: FoNet/TV FoNet

Rasprava o Zakonu o ministarstvima nastavlja se danas

Rasprava u Skupštini Srbije o izmenama Zakona o ministarstvima nastavlja se danas, a očekuje se da će se na kraju dana glasati o tom zakonu.

To je nastavak sednice koja je u subotu trajala 13 sati, a bila je obeležena raspravama o broju resora, o svečanosti koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić organizovao povodom preuzimanja dužnosti, o mandatarki Ani Brnabić i o rušenju objekata u Savamali. Inače, vanredna sednica Skupštine zakazana je sa samo jednom tačkom dnevnog reda – Predlogom izmena i dopuna Zakona o ministarstvima, koji predviđa osnivanje dva nova ministarstva: ekologije i evropskih integracija. Na podsećanja opozicije da je najmanja vlada, kako su je naprednjaci najavljivali, ipak porasla, šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović istakao je da teret za budžet neće biti veliki.

Organizacija “Transparentnost Srbija” (TS) ocenila je da se Zakon ponovo menja da bi se zadovoljile potrebe stranaka koje čine Vladu Srbije ili pojedinaca iz tih stranaka, a ne potrebe države. Organizacija je upozorila i da u obrazloženju izmena Zakona nema ni reči o izuzimanju Direkcije za elektronsku uprave iz delokruga rada Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Dodaje se da je činjenica da se predlogom zakona odredba na osnovu koje je Direkcija formirana, briše, a da nema ni pomena zbog čega je to učinjeno i šta će biti sa njom.