Foto: FoNet/Beoinfo

Stručna komisija za doktorat Malog možda do sredine jula

Stručna komisija za preispitivanje osporene doktorske disertacije gradonačelnika Beograda Siniše Malog, koju je odbranio na Fakultetu organizacionih nauka (FON) u Beogradu, mogla bi da bude formirana do sredine jula, piše “Danas”.

Kako je listu rečeno na Univerzitetu u Beogradu, izvesno je učešće samo jednog člana, stručnjaka iz Slovenije, koji je obezbeđen zahvaljajući angažovanju Rektorskog kolegijuma beogradskog Univerziteta, ali još nije poznato njegovo ime, jer članstvo u komisiji tek treba da bude potvrđeno. FON je, kako se ističe, od Rektorskog kolegijuma Univerziteta zatražio pomoć, pošto su četiri njihova profesora odbila da uđu u komisiju. Prema Pravilniku o postupanju utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, Nastavno-naučno veće FON-a treba da predloži još jednog člana, jednog će imenovati odgovarajuće veće grupacija, a jednog Nacionalni savet visokog obrazovanja. Pozivajući se na nezvanična saznanja, “Danas” navodi da je Nacionalni savet za visoko obrazovanje predložio profesora Fakulteta političkih nauka Milana Jovanovića, ali da se još  čeka njegov pristanak.

Podsetimo, Siniša Mali odbranio je na FON-u 2013. doktorsku tezu pod nazivom “Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i iskustva Srbije”. U julu 2014. Raša Kapandža, redovni profesor finansija na “EBS Business School” u Visbadenu u svojoj analizi na sajtu “Peščanik” osporio je disertaciju ističući da je to “jedan od najgorih plagijata sa kojim je srpska javnost imala prilike da se do sada susretne”.