Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a / Foto: FoNet/Medija centar

“Država koristi ekstremiste da bi suspendovala slobodu mišljenja”

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ocenila je juče da država snosi apsolutnu odgovornost za otkazivanje projekcija filma o Kosovu u Nišu i Kraljevu, jer svojim delovanjem podstiče ekstremne desničare da ugrožavaju bezbednost novinara i drugih građana koji su bili zainteresovani da pogledaju film i prisustvuju debati posle projekcije.

“Država koristi ekstremiste da bi suspendovala slobodu mišljenja i izražavanja, a blagonaklon odnos policije prema nasilnicima više je nego očigledan. Vlast u Srbiji neprestano produkuje atmosferu straha i nasilja, a odsustvo sankcionisanja napadača na novinare i drugih nasilnika zapravo je jasan signal da državni organi podstiču i promovišu zastrašivanje svojih političkih protivnika”, navodi se u saopštenju.

Koalicija koju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija “Lokal pres” i Asocijacija onlajn medija, podsetila je da su se u oktobru prošle godine u Nišu sastali premijer Albanije Edi Rama i tadašnji premijer Srbije i sadašnji predsednik Aleksandar Vučić i da tada nije bilo nijednog incidenta. Podsetimo, projekcije filma “Albanke su naše sestre” otkazane su najpre u Kraljevu, a potom i u Nišu, a odgovornost za sprečavanje projekcije u Nišu preuzeo je otadžbinski pokret “Obraz”. Inače, i producenti filma zatražili su juče od vlasti hitnu istragu pretnji koje su tada upućene prisutnima na projekciji.