Žan Klod Junker / Foto: FoNet/EU foto

Samit EU: Ekonomija sve bolja, ali zaustaviti navalu migranata

Lideri zemalja EU na jučerašnjem skupu u Briselu zaključili su da se mora prekinuti navala migranata u Evropu, naglasili privrženost Pariskom sporazumu o suzbijanju klimatskih promena i ocenili da je ekonomiji EU krenulo nabolje, kao i da prvi put u Uniji ima 232 miliona zaposlenih.

Ovo je na završetku zasedanja naglasio predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, koji je primetio da se malo govori i o tome da se smanjio budžetski deficit u većini zemalja koje su imale  manjak, dok se privredni rasta uvećava. Šefovi država i vlada Unije razgovarali su i o položaju EU u svetskoj trgovini i zauzeli stav da ona “mora biti otvorena, ali i poštena”. Stav Unije je da se evropske kompanije moraju zaštiti od nepoštene i neravnopravne konkurencije u svetskoj trgovini, a naročito je na traženje Francuske, Nemačke i Italije naglašeno da se zaustave kineske investicije u Evropu zato što firme iz EU nemaju isti tretman u Kini. Ali, kako su objasnili izvori zasedanja, taj stav potiče i od toga što postoji bojazan da će se Kinezi preko investicija domoći i najsavremenije tehnologije, dragocene Evropi. Povodom nesmanjenog i nekontrolisanog priliva migranata naročito preko Sredozemnog mora, u Italiju, potvrđena je rešenost da “garantnim fondom” od nekoliko milijardi evra podstaknu investicije u afričke zemlje iz kojih dolaze migranti da bi ih tamo zadržala bolja ekonomija i otvaranje radnih mesta.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je naglasio potpunu privrženost EU Pariskom sporazumu o otklanjanju posledica zagađenja prirodne sredine i time izazvanih klimatskih promena, uprkos činjenici da su se SAD povukle iz tog sporazuma. Tusk je naveo i da je britanska premijerka Tereza Mej obavestila svoje kolege iz EU o pripremama Londona za izlazak iz Unije, i da su ti predlozi ocenjeni kao nedovoljni, pre svega za prava koja bi državljani Unije imali po izlasku Velike Britanije iz članstva.