Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Sednica Skupštine danas, Vlada će imati dva nova ministarstva

Sednica Skupštine Srbije o izboru nove Vlade na čelu sa premijerkom Anom Brnabić počeće danas, saopšteno je iz kabineta predsednice parlamenta Maje Gojković.

Zahtev za održavanje sednice podnela su 152 poslanika, a kako se navodi, Predlog Zakona o izmenama i dopunama zakona o ministarstvima biće jedina tačka dnevnog reda. Nova Vlada Srbije imaće 18 umesto 16 ministarstava, a prema Predlogu Zakona uvode se ministarstva ekologije i evropskih integracija. Predlagač zakona je poslanik SNS Aleksandar Martinović, a zakon je predložen po hitnom postupku. Kako je poslove koji se odnose na zaštitu životne sredine do sada obavljalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, predložena je i izmena delokruga rada tog ministarstva, koje će promeniti naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Obrazlođeno je da je osnivanje Ministarstva za evropske integracije potrebno usled značajno većih obaveza i obima posla u procesu pridruživanja EU. Predloženo je i ukidanje Kancelarija za evropske integracije, jer će njene poslove preuzeti novoformirano ministarstvo. Predložene su i izmene u delokrugu Ministarstva privrede, tako što bi Ministarstvo rudarstva i energetike preuzelo poslove koje se odnose na pripremu akata o imenovanju i razrešenju organa upravljanja, kao i  drugih akata koji se odnose na poslovanje javnih preduzeća i društava koji obavljaju delatnost proizvodnje i snabdevanja električnom energijom, odnosno prirodnim gasom. Takođe, predloženo je i da Ministarstvo privrede preuzme od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poslove koji se odnose na propise u oblasti koncesija i javno-privatnog partnerstva.