Vučić sa suprugom i Gerhardom Šrederom / FoNet/Press predsednika

Vučić: Srbija spremna da iz mitologije iskorači u budućnost

Svečanost povodom stupanja Aleksandra Vučića na dužnost predsednika Srbije održana je sinoć u Palati “Srbija” u Beogradu.

Iz regiona na ceremoniju su došli predsednici Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, Kolinda Grabar Kitarović, Đorđe Ivanov i Filip Vujanović, kao i trojica članova predsedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Bili su prisutni i nekadašnji kancelar Nemačke Gerhard Šreder, kao izaslanik nemačke kancelarke i predsednika Angele Merkel i Frank-Valtera Štajnmajera, kao i visoki zvaničnici Rusije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Italije, Grčke, Azerbejdžana, Jermenije, Gruzije, Belorusije, Austrije. Vučić je liderima Zapadnog Balkana poručio da je Srbija spremna da sa njima gradi mostove preko “provalija prošlosti, da se grade putevi i da zajedno radimo na ekonomskom razvoju”.”Ne moramo da gradimo novu Jugoslaviju, već da radimo za bolje sutra naših siromašnih građana… Srbija je spremna da napravi iskorak iz mitologije u budućnost”, rekao je Vučić.

A na Trgu Republike članovi pokreta “Protiv diktature” protestovali su nezadovoljni Vučićevom vlašću i opštim stanjem u zemlji. Okupilo se stotinak ljudi od kojih su neki nosili transparente “Ostavka”, “Protiv lažne inauguracije”, “Ulica gospodara Vučića”, “Sloboda medija”, kao i državne zastave. Skupu su prisustvovali i lider Nove stranke Zoran Živković, narodni poslanici Sanda Rašković Ivić i Đorđe Vukadinović, kao i predsednik vanparlamentarnog Pokreta za preokret Janko Veselinović.