Foto: Pixabay.com

Krivična prijava protiv Raja Božovića, bivšeg oficira JSO

Fond za humanitarno pravo (FHP) podneo je krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg visokog oficira Jedinice za specijalne operacije (JSO) Radojice Božovića.

Kako se navodi, prijava je podneta zbog ratnih zločina počinjenih u Doboju u proleće i leto 1992. Naglašeno je da je prijava podneta i protiv još dvojice pripadnika “Crvenih beretki” za zločine od maja do avgusta 1992. godine. FHP smatra da su oni u tom periodu proterali nekoliko stotina Bošnjaka iz dobojskog sela Bukovačke Čivčije, da su ubili jednog pripadnika hrvatskog Zbora narodne garde, kao i da su pljačkali i mučili civile zatvorene u Okružnom zatvoru u Doboju. “Do danas pred domaćim sudom nije procesuiran nijedan pripadnik Crvenih beretki za zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Zbog toga FHP poziva Tužilaštvo za ratne zločine da istraži navode iz podnete krivične prijave, da odgovorne procesuira, te da žrtvama posle 25 godina omogući pravo na istinu”, navodi se u saopštenju FHP.

Inače, kako navodi “Insajder”, Božović je komandovao “Tigrovima sa Drine”, koji su bili u Bajinoj Bašti za vreme rata i prelazili do Srebrenice i dalje, gotovo svakodnevno. Bio je i sa Legijom u Bihaću. On je, takođe, od 1996. godine ušao i u svet fudbala kada je preuzeo rukovođenje crnogorskim fudbalskim klubom “Zeta”. “Insajder” je u serijalu “Pravila igre” objavio da se ime Raja Božovića vezuje se za mahinacije u fudbalu od 90- ih, kao i kupovinu i preprodaju igrača posle 2000. godine, a danas se povezuje sa fudbalskim klubom “Partizan”.