Federika Mogerini / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Mogerini: Zapadni Balkan jedan od prioriteta EU

Visoka predstavnica EU za spoljne odnose Federika Mogerini istakla je da će u narednom razdoblju Zapadni Balkan biti težišna tema njenih aktivnosti.

“Moj prioritet tokom narednih 12 do 18 meseci biće Zapadni Balkan, odmah nakon pitanja evropske odbrane i bezbednosti”, rekla je Mogerini u završnoj reči na godišnjoj konferenciji Instituta EU za bezbednosne studije. Ona je naglasila da budućnost EU posle najavljenog izlaska Velike Britanije nije da ostane sa 27 članica, već da će svakako biti prijema novih država. “Na Zapadnom Balkanu raspolažemo sa ogromnim mogućnostima uticaja koje ne koristimo u punoj meri”, rekla je Mogerini. Ona je ocenila da na Zapadnom Balkanu postoji poverenje stanovništva u EU, kao i opredeljnost vlasti da rade na prijemu u Uniju. Mogerini je kazala da se “od EU očekuje da pokaže da li je posvećena i ozbiljna” u svojim obećanjima da će države Zapadnog Balkana biti primljene u Uniju.

Visoka predstavnica EU dodala je da svih šest zemalja Zapadnog Balkana treba da budu dotle dovedene da njihovo približavanje Uniji bude nepovratno. “Ako mi ne budemo radili na tome, radiće drugi”, upozorila je Mogerini. Prethodno je svih pet učesnika panela, sastavljenog od stručnjaka iz raznih delova Evrope, na pitanje moderatora skupa šta treba da bude prioritet u spoljnim odnosima EU, odgovorilo da to treba da bude priključenje zemalja Zapadnog Balkana. Ukazali su na mogućnost pogoršanja među državama i etničkim zajednicima u regionu i većeg uticaja Rusije.