Parada ponosa 2016 / Foto: FoNet, Antonio Ahel

Jedna “Parada ponosa” za vikend, druga u septembru

Organizatori “Parade ponosa” najavili su okupljanje ovog vikenda u Beogradu, a istovremeno organizatori “Prajda 2017” podsećaju da je taj događaj u septembru.

Kako se ističe, u pitanju su dve odvojene manifestacije iza kojih stoje različiti organizatori, među kojima je i u prošlosti bilo trzavica. Junski “Prajd vikend”, u okviru kog će biti održana “Parada ponosa”, organizuju udruženja “Egal”, “Loud&Queer” i Gej lezbejski info centar, koja su kritikovala organizatore “septembarskog Prajda” prošlih godina uz tvrdnju da se ta manifestacija ne organizuje za dobrobit LGBT zajednice već za goste iz sveta politike, diplomatskog kora i ostale. Predstavnici udruženja više puta su navodili i da nisu dobili poziv da budu deo septembarskog “Prajda”, koji je održavan uz velike mere obezbeđenja, a prošle godine je privukao nekoliko stotina posetilaca. Zato su ta udruženja navela da će Parada ponosa u subotu 24. juna biti organizovana u formi protesta, da će biti jasno izneti zahtevi, “u svetlu povećanja stepena nasilja sa kojim je suočena LGBT zajednica”.

Na drugoj strani, Goran Miletić, direktor za Evropu međunarodne organizacije “Civil Rights Defenders” i jedan od organizatora “tradicionalnog Prajda” ističe da “svako ima pravo da pravi skup kakav želi i da skreće pažnju tako što će svoj skup nazvati Paradom ponosa”. “To nije lepo i moralno, ali je tako. Organizatorima svih skupova kojima je za cilj unapređivanje položaja svake diskriminisane zajednice želim sve najbolje. Svi mi biramo metode u koje verujemo, a ‘Beograd Prajd’ se nikada neće zasnivati na napadima na one sa čijim se metodama i radom ne slažemo. Pridružite nam se u septembru”, naveo je on na svom Fejsbuk profilu.