Radomir Nikolić, gradonačelnik / Foto: FoNet, Aleksandar Koković

RTK ponovo u vlasništvu grada Kragujevca

Radio televizija Kragujevac (RTK) ponovo je vraćena u privremeno vlasništvo lokalne samouprave, odlučili su većinom glasova odbornici Skupštine grada.

Grad Kragujevac će, kako je rečeno, tom medijskom kućom upravljati do nove privatizacije, koja bi trebalo da bude okončana u roku od šest meseci. Tako je posle neuspešne prodaje, oduzimanja dozvole za emitovanje programa i rasprodaje dela imovine, RTK ponovo vraćena u vlasništvo Grada. Pre i nakon privatizacije televiziju, koja je nekada imala oko 100 zaposlenih, napustio je veći deo novinara i tehničkog osoblja, pa su nakon dva socijalna programa na radnim mestima ostala samo 24 zaposlena. Zamenik gradonačelnika Kragujevca Ivica Momčilović rekao je na sednici lokalnog parlamenta da je grad odlučio da pomogne RTK, jer je građanima potrebno javno glasilo. Opozicioni odbornici oštro su kritikovali ovu odluku, navodeći da se novcem iz budžeta pokrivaju dugovi privatnog vlasnika RTK i zamerajući što Kragujevac, jedini u Srbiji, već tri godine ne poštuje zakonsku obavezu i ne raspisuje konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa.

Podsetimo, bivši vlasnik te medijske kuće Radoica Milosavljević u izjavi za Istinomer za neisplaćene zarade u RTK optužio je radnike “koji nisu dovoljno radili nakon privatizacije i Grad koji nije raspisao konkurs za projektno finansiranje medija”.