Rušenje u Savamali / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Tužiteljka: Prevelik značaj dat Savamali, pritisak medija

Viša javna tužiteljka Nataša Krivokapić izjavila je juče da smatra da je prevelik značaj dat slučaju “Savamala” i navela da su mediji vršili pritisak na Tužilaštvo.

Ona je kazala da su određene informacije date još u septembru prošle godine, ali da mediji, po svemu sudeći, “nisu čuli taj odgovor”. Na pitanje N1 da li je uobičajeno da se na dostavljanje dokumentacije iz MUP čeka više od godinu dana, Krivokapić je rekla da to jeste uobičajeno i da ima postupaka koji se vode još od 90-ih godina prošlog veka. Prema njenim rečima, Više javno tužilaštvo bi moglo da svoj sud o dostavljenom izveštaju MUP-a o Savamali da za desetak dana. “Obrađivač u ovom slučaju je počeo da radi pre dva dana i to najverovatnije neće potrajati duže od deset dana. Mada može da bude i duže jer nemamo dovoljno zamenika tužilaca”, izjavila je ona.

Inače, MUP je prošle nedelje, posle više od godinu dana, poslao izveštaj o slučaju “Savamala” tužilaštvu koje bi trebalo da odluči da li ima osnova za pokretanje istrage. Ovo tužilaštvo je više puta saopštavalo da policija ne radi po njihovim zahtevima, ali je istovremeno, izbegavalo da odgovori da li je o nepostupanju obavestilo druge nadležne organe, što je po zakonu imalo pravo da učini. Takođe, više od godinu dana od javnosti su prikrivane informacije, a i samo ime tužioca koji vodi slučaj proglašeno je službenom tajnom. Tužilaštvo je više puta novčano kaznio Poverenik za informacije od javnog značaja zbog odbijanja da novinarima i građanima dostavi informacije u vezi sa “Savamalom”.