Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Šabić: Neprihvatljiva reakcija Gradske uprave Beograda

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je juče da je reagovanje Gradske uprave Beograda na poziv te institucije i Zaštitnika građana da objave sve podatke u vezi sa požarom na deponiji u Vinči, “izraz totalnog nerazumevanja pozicije i uloge jednog organa lokalne samouprave ili čak i nešto gore od toga”.

Poverenik je u saopštenju ocenio da je “neozbiljno da gradska uprava, koja u nekim drugim situacijama i nakon plaćanja kazni, od javnosti sakriva informacije koje su legitiman predmet njenog interesovanja, u bilo kojoj prilici, govori o navodnoj transparentnosti sopstvenog delovanja”.  “Neprihvatljive i nedostojne su kvalifikacije da je poziv Zaštitnika i Poverenika ‘besmislen’. Pogotovo su niske imputacije da oni ‘zlonamerno šire paniku’ koje su ispod svakog i najminimalnijeg nivoa komunikacije. Ako je nešto besmisleno, to je upravo reagovanje gradske uprave i njeno pozivanje na notorno poznatu činjenicu da su ‘podaci već dostupni i objavljeni’ na sajtu grada”, piše u saopštenju.

Podsetimo, Zaštitnik građana zatražio je  od institucija nadležnih za monitoring i objavljivanje rezultata kvaliteta vazduha da dostave sve informacije o načinu i rezultatima izvršenih merenja povodom požara na deponiji u Vinči, kao i o vrsti zagađujućih materija čije je merenje vršeno. Sa tim se složio i Poverenik, koji je  podsetio da je nesporno pravo javnosti na informacije o kvalitetu životne sredine. Na to je reagovala Gradska uprava Beograda koja je ocenila da su ti zahtevi “potpuno besmisleni, neopravdani i zlonamerni”, a da je njihov cilj “zastrašivanje građana i dizanje panike”.