Protest "Podrži RTV" / FoNet/ Inicijativa "Podrži RTV"

Novinari Tanjuga na platnom spisku RTV-a

Dok se pod nejasnim okolnostima ogroman novac državnih institucija sliva na račun agencije Tanjug, jedan novinar i fotograf zaposleni su na Radio-televiziji Vojvodine (RTV), nastavljajući da rade za agenciju, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Prema informacijama VOICE, novinar Tanjuga Nenad Ćaćić 12. aprila zaposlio se na RTV kao pomoćnik urednika u Informativnom programu Prvog programa televizije. Samo nedelju dana kasnije, generalni direktor RTV-a Miodrag Koprivica dozvolio mu je da nastavi da radi za Tanjug. Kako se ističe, Ćaćić je javnosti poznat kao jedan od poslednjih dobitnika gradskog priznanja Oktobarske nagrade zbog “dugogodišnje promocije Novog Sada“. Prilikom dolaska na RTV Ćaćić je kolegama predstavljen kao zamenik urednice Informativnog programa, iako takvo zanimanje uopšte ne postoji u sistematizaciji radnih mesta na RTV-u, navodi VOICE i dodaje da je na RTV-u zaposlen i jedan fotograf, koji je takođe nastavio da radi za Tanjug, “pa se očigledno može govoriti o ‘planu rešavanja’ problema održivosti Tanjuga, odnosno u ovom slučaju njegovog dopisništva u Novom Sadu, a ne slučajnosti”. Kako naglašava VOICE, “Tanjug je sigurno najeklatantniji primer ugrožavanja vladavine zakona u Srbiji, pošto je pre bezmalo dve godine nestao bilo kakav pravni osnov za postojanje ove agencije. Ona međutim danas radi punom parom, u službi Vučićevog režima, i krši sva profesionalna i etička pravila, bivajući propagandno glasilo”.

Podsetimo, Tanjug je odlukom Vlade Srbije prestao da radi 31. oktobra 2015. godine, ali i dalje emituje vesti, koristeći prostor i opremu koju je koristio i pre odluke o ukidanju.