Zastava Severne Koreje / Foto: Pixabay.com

Preminuo student oslobođen iz Severne Koreje

Američki student Oto Varmbir, koga je severnokorejski režim u komi oslobodio iz pritvora, preminuo je u svojoj kući u Sinsinatiju, u američkoj državi Ohajo, saopštila je njegova porodica.

Predsednik SAD Donald Tramp osudio je “brutalni režim” Pjongjanga posle smrti 22-godišnjeg studenta, osuđenog u Severnoj Koreji na zatvor i prinudni rad zbog delovanja protiv države. “Mnogo ružnih stvari se dogodilo”, rekao je Tramp. Varmbir je bio poslat kući 13. juna iz humanitarnih razloga, kako je naveo sud Severne Koreje, a njegov otac je rekao da je bio “terorisan i zlostavljan” i da je u komi bio više od godinu dana.

Inače, on je u Pjongjangu u martu 2016, posle jednočasovnog suđenja, osuđen na 15 godina zatvora uz prinudni rad zbog delovanja protiv države, pošto je u suzama priznao da je pokušao da ukrade propagandni plakat. U Severnoj Koreji se u pritvoru nalaze još tri Amerikanca, optužena za, između ostalog, neprijateljsko delovanje i špijuniranje. Državni sekretar Reks Tilerson izjavio je juče da će SAD nastaviti da razgovara sa Severnom Korejom o njihovom oslobađanju.