KZN posle Međuvladine konferencije / Foto: FoNet/TV FoNet

Srbija otvorila još dva pregovaračka poglavlja

Na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu, Srbija je juče otvorila poglavlje 29 o carinskoj uniji i 7 o intelektualnoj svojini.

Pregovori u okviru poglavlja 29 doprineće usklađivanju carinskih propisa Srbije i EU i dovesti do ukidanja carina za robu iz EU u trenutku kada Srbija uđe u članstvo Unije. Kada je reč o usklađivanju prava u oblasti intelektualne svojine, očekuje se uspostavljanje veće pravne sigurnosti kada su u pitanju autorska prava, brendiranje robe, zaštita potrošača, borba protiv piraterije. Sa dva novootvorena poglavlja, Srbija će u pregovorima o članstvu u EU od 35 imati 10 otvorenih poglavlja, od kojih su dva već privremeno i zatvorena.  Inače, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je nedavno da otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa EU jeste dobar znak, ali i da “smo malo i nezadovoljni” što je reč o samo dva. “Bili smo spremni i na tri ili četiri”, kazao je Dačić.

Podsetimo, na prethodnoj Međuvladinoj konferenciji, krajem februara, Srbija je  otvorila poglavlje 20, koje obuhvata preduzetništvo i industrijsku politiku i 26, koje se odnosi na kulturu i obrazovanje, a ono je istovremeno i privremeno zatvoreno.