Foto: FoNet/MOD

Tužilaštvo čeka nalaze veštaka o požaru u TRZ Kragujevac

Više od tri meseca od požara u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu, u kojem su poginule četiri osobe, javnosti nisu poznati detalji, uzrok, ni da li ima nečije krivice.

U Višem javnom tužilaštvu u Kragujevcu agenciji “Beta” je rečeno da se čeka izveštaj o veštačenju koje je povereno Nacionalnom kriminalnističko-tehničkom centru MUP-a Srbije. Portparolka Višeg javnog tužilaštva u Kragujevcu Vesna Đorđević objasnila je da na osnovu nalaza veštaka, tužilac može da donese odluku o tome da li ima krivice i osnova za podnošenje krivične prijave ili ne. “Tužilac može da, posle dobijanja nalaza veštaka, a pre donošenja odluke, naloži izvođenje dodatnih dokaznih radnji u vezi sa uzrokom požara u TRZ”, rekla je Đorđević. Ministar odbrane Zoran Đorđević je medijima potvrdio da su formirane dve komisije, jedna Inspektorata odbrane, i druga koju je lično osnovao. Ona je neposredno nakon nesreće navela da je upućen i zahtev Tužilaštva Ministarstvu odbrane da dostavi izveštaje svojih komisija o nesreći. Podetimo, u eksplozija prilikom gašenja požara u Zavodu, 28. februara, poginuli su potpukovnik Miroslav Perišić, kapetan Darko Kostić i civili Dejan Kovačević i Željko Nikolić.

Inače, 12. oktobra prošle godine u kragujevačkom TRZ počeo je Projekat uništavanja viškova ubojnih sredstava u Srbiji pod okriljem Povereničkog NATO fonda, a predviđeno je kako je rečeno, uništavanje 784 tone ubojitih sredstava. Ministar Đorđević tada je kazao da je tim projektom “potvrđena čvrsta rešenost Srbije da otkloni svaki vid čuvanja viškova municije koja može da dovede do nesreća sličnih onoj koja se dogodila pre tačno 10 godina u Paraćinu”. Podsetimo, eksplozija u Paraćinu dogodila se 19. oktobra 2006.  na tri kilometra od centra tog grada. Tom prilikom eksplodiralo je 1.300 tona municije, od oko 4.000 tona koliko je tada bilo u skladištu. Žrtava nije bilo, ali je došlo do oštećenja na objektima u Paraćinu i Ćupriji.