Foto: FoNet/TV FoNet

Prebrojavanje SNS-a o podršci Ani Brnabić – predstava?

Posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem potpredsednica SNS Marija Obradović je saopštila da je svih 100 prisutnih poslanika SNS podržalo odluku lidera stranke Aleksandra Vučića da Ana Brnabić bude premijer.

Prema njenim rečima, ostaje da se vidi da li će vladajuća koalicija imati 128 poslanika koji će u parlamentu glasati “za” što će biti poznato do četvrtka. “Predstoji nam da prebrojimo da li imamo 128 glasova, to je veoma ozbiljan posao i odgovorno pristupamo tome”, navela je Marija Obradović, dodavši da ako ne budu imali 128 glasova “za”, iako je 126 potrebno za većinu, ići će se na nove izbore. “Za nas je 128 važna brojka, toliko nas ima na listi”, rekla je ona nakon insistiranja novinara da objasni zašto je ta brojka granica. Inače, lista SNS posle izbora imala je 131 mandat u Skupštini, ali su u međuvremenu tri poslanika NS Velimira Ilića napustila vladajuću koaliciju. Sve ovo znači da SNS i Vučić žele podršku baš svih poslanika sa liste naprednjaka za izbor nove vlade. Inače, predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić nakon sastanka kratko je rekao: “Nije bilo lako, ali sve će biti u redu”.

S druge strane, veći deo opozicije i mnogi politički analitičari smatraju da je u pitanju – politička predstava. “Mislim da je prosto neverovatno da mediji, takozvani analitičari i javnost, u nedostatku spremnosti da se bavimo ključnim temama, lako padnemo na tu priču. Jer se vidi iz aviona, što kažu klinci, u kojoj meri je svako novo podizanje neizvesnosti i svaki novi Vučićev izabranik sve zavisniji od njega”, kaže Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka.