Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Zaštitnik i Poverenik zahtevaju podatke o zagađenosti vazduha

Zaštitnik građana zatražio je juče od institucija nadležnih za monitoring i objavljivanje rezultata kvaliteta vazduha da dostave sve informacije o načinu i rezultatima izvršenih merenja povodom požara na deponiji u Vinči, kao i o vrsti zagađujućih materija čije je merenje vršeno.

Navodeći da “kontradiktorne informacije u javnosti prodobljuju već prisutnu uzemirenost i nepoverenje građana”, vršilac dužnosti zaštitnika građana Miloš Janković  u saopštenju  je istakao da građani imaju pravo da znaju da li je usled požara na deponiji Vinča došlo do zagađenja vazduha. “Uprkos čvrstim uveravanjima Gradskog zavoda za javno zdravlje grada Beograda (GZZJZ) da nivo detektovane koncentracije pojedinih hemijskih jedinjenja ne može imati ozbiljne posledice po zdravlje ljudi, ipak je osetljivim grupama poput starijih građana, trudnica i dece, upućena preporuka da u slučaju pojave dima smanje boravak na otvorenom prostoru”, piše u saopštenju.

Da je potpuno opravdan zahtev Zaštitnika smatra i Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, koji je pozvao sve nadležne institucije da se tom zahtevu odazovu bez odlaganja.  U saopštenju poverenik podseća da je nesporno pravo javnosti na informacije o kvalitetu životne sredine, tim pre što požar u Vinči traje već mesec dana, dok su informacije i stavovi stručnjaka koji su se u javnosti pojavljivali o mogućim štetnim poslanicama kontradiktorne, što sa razlogom izaziva uznemirenje kod građana.

Sa druge strane, Gradska uprava Beograda ocenila je da su zahtevi Poverenika i Zaštitnika “potpuno besmisleni, neopravdani i zlonamerni”, a da je njihov cilj “zastrašivanje građana i dizanje panike”. Navodeći da je GZZJZ jedina relevantna institucija koja se bavi merenjem zagađenja vazduha, Gradska uprava je upitala “da li predstavnici tih nezavisnih institucija dovode u pitanje njenu stručnost i verodostojnost izveštaja ili se bave nekim drugim pitanjima, a koja nisu u interesu građana”.