SPS: Podržaće izbor Ane Brnabić / Foto: FoNet/SPS

Da li Ana Brnabić ima većinu u Skupštini?

U subotu popodne javnošću je prostrujala informacija koju je prvi objavio „Blic“ – da mandatarka Ana Brnabić nema većinu potrebnu da se u Skupštini izabere nova vlada.

Ministar Nebojša Stefanović je potvrdio tada za „Blic“ da postoje teškoće oko formiranja stabilne većine, jer Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme (6 poslanika) i Muamer Zukorlić sigurno neće glasati, a da „više njih iz SNS-a nije sigurno kako će glasati“. „U veoma smo teškoj situaciji oko formiranja stabilne većinske podrške i celu nedelju ćemo iskoristiti za obezbedjivanje te većine.“, rekao je Stefanović.

Nakon toga, Zorana Mihajlović je izjavila da ne očekuje probleme i da će „svi poslanici SNS-a podržati predlog predsednika Srbije“.

Međutim, u nedelju ujutru, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da su „teški dani“ pred njima, jer tek treba da se obezbedi većina u Skupštini za izbor Ane Brnabić.

Nakon toga, ponovo se oglasio ministar Stefanović, rekavši da će Vučić u ponedeljak da razgovara sa poslanicima SNS-a „da bi čuo šta oni misle“, ali i da „neće promeniti svoju odluku“ o Ani Brnabić.

U toku dana, SPS je održao sednicu Predsedništva, nakon koje je saopšteno da će socijalisti glasati iza izbor Ane Brnabić, kao i da očekuju četiri resora u novoj Vladi.

Podsetimo, na konsultacijama sa predsednikom države Vučićem, nijedna poslanička grupa nije predložila Anu Brnabić za mandatara. Poslanici SNS-a su na konsultacijama insistirali da novi premijer bude iz redova SNS-a, a Vučić je u četvrtak, 15. juna, saopštio da ga je Ana Brnabić obavestila da „može da obezbedi većinu poslanika u parlamentu za izbor vlade koju predlaže.“

Trenutno, vladajuća većina ima 159 poslanika u Skupštini, a za izbor nove vlade je potrebno 126 poslanika.