Ko će biti pravi premijer / Foto: Aleksandar Levajković/FoNet

Dva premijera u budućoj vladi

Iako je predsednik Vučić u četvrtak predložio Anu Brnabić za novog predsednika vlade, tokom istog obraćanja javnosti je izjavio i da će ona da se posveti „ključnim ekonomskim pitanjima, digitalizaciji, IT sektoru, radu sa Svetskom bankom, MMF-om“, a da će Dačić „suštinski voditi politički deo“ rada vlade.

U subotu je ministarka Zorana Mihajlović pojasnila Vučićeve reči: „Kako je predsednik Vučić rekao, da parafraziram, Ana Brnabić će biti ’ekonomski’, a Ivica Dačić ’politički’ premijer. Kako u dosadašnjoj praksi ovo nismo imali, od izuzetne važnosti je da između njih dvoje postoji dobra saradnja, kako podela posla ne bi dovela do neke vrste dvovlašća.“

Neobičnost ovog Vučićevog predloga ogleda se u tome što Zakon o Vladi Srbije kaže da je upravo predsednik vlade taj „politički premijer“.

Podsetimo, zakon o Vladi kaže da Vlada utvrđuje i vodi politiku zemlje, a da se predsednik vlade stara o političkom jedinstvu vlade – dakle, upravo ono čime bi, po Vučiću, Ivica Dačić trebalo da se bavi.

Opozicioni lideri uglavnom nisu reagovali na izjavu ministarke Mihajlović i najavljeno „dupliranje“ pozicije premijera. Samo su se Dragan Šutanovac („Još nije ni postala premijerka a već joj se ograničavaju ustavne nadležnosti! #Polupremijerka“) i Saša Radulović („Fikus. To je tema. Rasturanje ustavnog poretka. To je tema.“) oglasili tim povodom, i to na Tviteru.