Sednica Odbora / Foto: FoNet/TV FoNet

Odbor: Nasilje nad novinarima nije na dnevnom redu

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje odlučio je juče da ponovi postupak izbora članova REM koje predlažu nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Postupak je ponovljen zato što svi nacionalni saveti nisu bili upoznati sa uslovima postupka, a Odbor je ranije utvrdio kandidaturu Stefana Jovanovića, kao predstavnika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine. Poslanici nisu raspravljali o prve dve tačke dnevnog reda, odnosno nisu razgovarali sa kandidatima koja predlažu udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora u Srbiji jer nije bilo uslova. Kako je rekla predsednica Odbora Maja Gojković, kandidat Darko Bajić nije mogao da dođe na sednicu.

Poslanica DS Maja Videnović negodovala je zbog toga što je predsednica kao dnevni red odredila samo tačku o prigovorima nacionalnih saveta i dodala da je ona želela da se dnevni red dopuni osudom “brutalnih napada na novinare, novinarke i fotoreportere” 31. maja na mitingu SNS. Maja Gojković je odgovorila da je bilo dovoljno vremena da se poslanici pripreme za odbor. A na pitanje poslanice Videnović na osnovu kog člana Poslovnika nije dozvoljeno da ona dopuni dnevni red, Gojković je odgovorila da će inicirati izmene Poslovnika, naročito u delu koji se odnosi na dopune dnevnog reda. Posle sednice Odbora poslanik Đorđe Vukadinović je rekao da je strašno što nije dozvoljeno da se predlog o osudi nasilja nad novinarima uvrsti u dnevni red, ali da je još gore što je jedan član Odbora za kulturu i informisanje (poslanik SNS Vladimir Đukanović) podržao nasilje i rekao da će predložiti nagradu za one koji su napali novinare.