Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a / Foto: FoNet/Medija centar

NUNS zabrinut zbog odnosa vlasti prema napadima na novinare

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) duboko je zabrinuto zbog krajnje ignorantskog odnosa vlasti prema navodima o fizičkim napadima na novinare koji su izveštavali sa polaganja zakletve Aleksandra Vučića.

NUNS podseća da je poslanik SNS Vladimir  Đukanović u autorskom tekstu u ‘Blicu’ “čak otvoreno pozdravio napade na novinare, nazvavši ih provokatorima, što je manir koji dobro pamtimo iz devedesetih godina”. “Veliki deo takozvanih mejnstrim medija je izbegao da potpuno i objektivno izvesti o incidentima koji se dogodili tokom inauguracije. Napadi su postali tema tek nakon što su objavljene fotografije na kojima se jasno vidi kako ljudi u civilu, uz očiglednu primenu brutalne sile, udaljavaju novinare koji su radili svoj posao, i građane”, navodi se u saopštenju. Takođe, ističe se da je u rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji usvojenoj 14. juna veliki prostor dat pitanju slobode izražavanja i nezavisnosti medija, a od vlasti u Srbiji je zatraženo da “javno i neopozivo osudi sve napade, obezbedi odgovarajuća sredstva za efikasniju istragu napada na novinare i medije da bi počinioci bili privedeni pravdi”. NUNS naglašava da iz institucija javne vlasti i nije bilo osuđujućih reakcija ni na Đukanovićev stav, ni na sam napad na novinare.

“Pozivamo kolege da se intenzivno bave ovim slučajem i da na konferencijama za novinare redovno postavljaju pitanja o toku istrage, poštovanju zakona, kao i o autentičnosti fotografije na kojoj je jedan građanin predstavljen kao pijanac i nasilnik. Veoma je važno, kako za slobodu izražavanja, tako i za bezbednost svakog novinara  i građanina, da se ovaj slučaj istraži do kraja”, ističe se u saopštenju NUNS-a.