Miloš Janković / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Janković: Parlament mora da razmatra izveštaj ombudsmana

Vršilac funkcije Zaštitnika građana Miloš Janković ukazao je juče da parlament već treću godinu zaredom ne razmatra godišnji izveštaj o radu ombudsmana, iako je to njegova zakonska obaveza.

On je na skupu “Ključni nalazi iz godišnjeg izveštaja Zaštitnika građana za 2016. godinu” kazao da Skupština Srbije taj dokument nije razmotrila ni tri meseca nakon što joj je predat. Podsetio je i na to da ni dva prethodna izveštaja nisu razmatrana, a istu sudbinu imaju i izveštaji o radu ostalih nezavisnih institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti. “Neophodno je da se što pre razmatra izveštaj te institucije u Skupštini Srbije, jer sadrži dragocene podatke koji bi mogli da doprinesu boljem postupanju organa javne uprave. Skupština treba da što pre razmatra izveštaj, prvo na odborima, a zatim i na plenarnom zasedanju”, kazao je Janković.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila da će parlament raspravljati o izveštaju Zaštitnika građana “po proceduri, odnosno posle izbora zaštitnika”, a predsednik skupštinskog Odbora za ljudska, manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović naveo je da će odbor i ove godine, posle izbora nove Vlade Srbije, razmatrati izveštaji Zaštitnika i ostalih nezavisnih tela, a očekuje da se na jesen to dogodi i na plenarnoj sednici parlamenta.

Inače, vršilac funkcije Zaštitnika građana podsetio je da se građani najčešće žale na probleme iz oblasti ekonomskog i socijalnog statusa. Kazao je da se trećina žalbi odnosila na “lošu upravu”, kao i na to da je prošle godine nastavljen trend umanjenja uloge Zaštitnika, kroz osporavanje rada putem medijske kampanje, a izostala je i propisana saradnja pojedinih državnih organa sa tom institucijom. Janković, ipak, kao ohrabrujuće ocenjuje to što su državni službenici i većina rukovodilaca u upravi održali dobar nivo saradnje sa zašitnikom.