Miloš Janković / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

“Trebalo da reaguje policija, a ne obezbeđenje SNS”

Vršilac dužnosti zaštitnika građana Miloš Janković rekao je da obezbeđenje skupa SNS nije imalo prava da vrši nasilje nad građanima.

On je istakao da je policija ta koja je trebalo da reaguje i najavio da će institucija zaštitnika građana pokrenuti kontrolu postupanja obezbeđenja. “Redarska služba, odnosno obezbeđenje je dužno da vodi računa da ne dođe do remećenja tog skupa, ali ukoliko dođe do problema ili incidenata, onda se zove policija. Obezbeđenje nema prava da primenjuje silu”, rekao je Janković na RTV-u.

A predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je napade na novinare, ali ne i postupanje obezbeđenja prema ljudima koji su, kako je rekao, provocirali prisutne na skupu.”Možda je trebalo blaže da ih uklone da bi se izbegli nemiri. Što je neki iz Demokratske stranke i ‘Ne davimo Beograd’ maltretirao ljude, pa je uklonjen sa tog mesta, pa to je u skladu sa njihovim zadatkom (obezbeđenja). Šta drugo očekujete? Šta radite na tom skupu? Zbog čega provocirate ljude? Zbog čega ste neodgovorni”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare. On je dodao da je na jednu stranu trebalo odvojiti “novinare, posebno ako je neko žena”. Predsednik je istakao da očekuje od nadležnih organa da identifikuju i kazne “te batinaše”, one “koji su sprečavali ljude da dođu na jedini zakoniti skup i koji su želeli da izazovu masakr i nerede”. Takođe je dodao: “A to što ubijate ljude, to nikom ništa. I vi mi pričate o nasilju, nije vas sramota da rušite ugled ove zemlje u svetu! Vi pričate o nasilju? U vašim kućama se ubijali ljudi, iz vašeg pištolja, vi govorite o nasilju? O nasilju govorite onome u čije vreme niko nije stradao, u čije vreme niko nije povređen”.