Brnabić i Vučić / Foto: FoNet, Kostadin Kamenov

Ana Brnabić mandatarka za sastav nove Vlade

Dosadašnja ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić biće mandatarka za sastav nove Vlade Srbije, saopštio je juče predsednik Srbije  Aleksandar Vučić.

“Tu odluku nije bilo lako doneti, a doneo sam je u skladu sa interesima Republike Srbije i proklamovanim ciljevima… da radom i energijom nastavimo dobre rezultate za zemlju i građane”, rekao je Vučić, dodajući da je uveren da Brnabić poseduje kvalitete da vodi Vladu. On je kazao da će kostur Vlade ostati isti, ali da će imati jedno ili dva ministarstva više, dodajući da će za vikend biti završeni razgovori o tome. Naveo je i da ima puno poverenje u lidera SPS Ivicu Dačića i da očekuje da će ta stranka imati značajniju ulogu u novoj Vladi. Objasnio je da će Brnabić da se bavi pitanjima iz oblasti ekonomije, digitalizacije i slično, a da će Dačić voditi politički deo. Takvo rešenje uvećava prostor za spekulacije da će Vučić, kao dominantna politička ličnost u zemlji, nastaviti da kreira politiku i naredne Vlade.

Mandatarka Ana Brnabić zahvalila je predsedniku “na ukazanom ogromnom poverenju da vodi Vladu i nastavi reforme sa nesmanjenom posvećenošću i snagom”. “Čast je služiti svojoj zemlji i ja ću, ukoliko me Skupština izglasa, Vladu voditi posvećeno i odgovorno, a svoj posao ću raditi pošteno i sa ljubavlju”, rekla je Brnabić za “Blic”. Ona je kazala da je svesna odgovornosti koju preuzima, jer kako je kazala, treba da nasledi pravog lidera, kao i obaveza prema građanima koji očekuju da rezultate rada Vlade osete kroz bolji kvalitet života.