FoNet/Medija centar Beograd

Ocena održivosti medija u Srbiji poražavajuća

Stanje u medijskom sektoru u Srbiji u 2017, prema Indeksu održivosti medija u kome se ocenjuju sloboda govora, profesionalni standardi, transparentnost izvora, ekonomska samodovoljnost i rad medijskih institucija, lošije je ocenjeno u odnosu na poslednjih nekoliko godina.

Organizator istraživanja Goran Cetinić juče je na predstavljanju rezultata istakao da je kriterijum slobode govora ocenjen sa 1,77 na skali od četiri, profesionalno novinarstvo sa 1,25, pluralitet vesti sa 1,90, dok su institucije podrške ocenjene sa 2,35. Ekonomski menadžment medija ocenjen je sa 1,64. Cetinić je rekao da je medijski sektor u Srbiji stagnirao i da se sada nalazi na nižem nivou nego u vreme demokratskih promena, kao i da država minimalno ispunjava ciljeve održivosti medija.

Marina Fratucan iz Nezavisne TV produkcije “UrbaNS” navela je da je ocena održivosti medija u Srbiji poražavajuća. “Danas smo došli do neslobodnih medija koji nemaju kritičan stav prema vlasti”, rekla je ona i dodala da su najbolji primeri takvog stanja zatvaranje i kažnjavanje medija. Urednik “Južnih vesti” i predsednik udruženja onlajn medija (AOM) Predrag Blagojević ocenio je da izvori finansiranja elektronskih medija rastu, ali da su u najlošijoj poziciji lokalni mediji primorani da se finansiraju iz lokalnih budžeta. “Medije osnivaju novinari koji su ostali bez posla, bez menadžerskih sposobnosti. Oni se previše oslanjanju na projektno finansiranje, gde moraju da budu bliski vlastima. To ih vodi ka autocenzuri”, ocenio je Blagojević.