Brajan Hojt Ji / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Hojt Ji: Rusija podržavala Dodika, Vučić bio protiv referenduma

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji rekao je u Senatu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je bio premijer, “privatno i javno” tražio od predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da ne održi sporni referendum.

On je na saslušanju u senatskom odboru za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju rekao da je Rusija najviše ohrabrivala Dodika da se održi referendum o danu državnosti RS koji je zabranio Ustavni sud BiH, dok su, dodao je, SAD u tom slučaju imale “podršku premijera Vučića koji je to pokušao da odvrati”.

Ji je rekao da je zabrinut zbog ruskog centra u Nišu, jer bi mogao postati “špijunski centar” ili nešto slično ako bi dobio specijalni diplomatski status, dodajući da su SAD prenele vlastima u Beogradu da je važno da Srbija ima punu kontrolu nad svojom teritorijom. On je rekao da SAD veruju da Rusija nema dobre namere na Balkanu u ostvarivanju ciljeva zemalja u regionu da se približe EU. “Rusija pokušava da spreči zemlje da se integrišu dalje sa Zapadom, u NATO i EU”. Kako je istakao, Srbija treba da odigra konstruktivnu ulogu u regionu, popravi bilateralne odnose, reši razlike, kao i da normalizuje odnos s Kosovom.”Ključno je da Srbija bude čvrsto na putu ka članstvu EU, bliže se integriše za Zapadom, da gleda unapred, a ne unazad. Srbija je uvek imala dobre odnose s Rusijom, ali to ne treba da je spreči da ide u smeru u kojem je već po trgovini i investicijama”, rekao je Ji. On je kazao da ne zna da li Rusija želi da se RS odvoji od BiH, jer bi to bilo nasilno i destabilišuće, ali da je u “ruskom interesu da zemlje stagniraju”.