Sudija Miodrag Majić / Foto: Istinomer

Institucije da kažu da se napadi na novinare neće tolerisati

“Institucije imaju važan zadatak da daju signal da se napadi na novinare na zadatku neće tolerisati”, rekao je juče šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio.

On je na konferenciji “Medijske slobode i bezbednost novinara u Srbiji – šta je sledeći korak” ocenio da su bezbednost novinara i medijske slobode ključni za funkcionisanje demokratskog sistema. Mediji su neprocenjivi alat za praćenje rada onih koji obavljaju javne funkcije, zaključio je Oricio. Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić istakao je da su profesije u pravosuđu i medijima tu da budu brana samovolji svemoći vlasti i zaštiti građana od potencijalne ili stvarne samovolje. On je kazao da obe profesije ostvaruju funkciju ako teže istini, zaštiti slabijeg i na jednak način ispaštaju zbog takvog angažmana. “Progonjeni su novinari, koji su slobodni, jednako kao što bivaju progonjene sudije koje se trude da budu nezavisne. To je, nekako, u opisu oba zanimanja. Sloboda medija, i moj interes za nju kao građanina, ustanovljen je zbog mene, ne zbog vas, jednako kao što je nezavisnost sudija ustanovljena zbog vas, a ne zbog mene”, kazao je Majić.

A predsednik NUNS-a Slaviša Lekić naglasio je da Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara konačno mora početi da se primenjuje. “Izgleda da je država potpisivanjem Sporazuma smatrala da je posao završila. Mi na to ne pristajemo, već zahtevamo da se potpisano počne primenjivati. Najmanje što očekujemo je da vlast prestane sa kreiranjem atmosfere u kojoj je hajka na novinare moguća i poželjna”, rekao je Lekić. Inače, Sporazum su krajem prošlog decembra potpisali predstavnici republičkog tužilaštva, MUP-a Srbije i novinarskih i medijskih udruženja.