Aleksandar Vučić u "Goši" / Foto: FoNet/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Radnicima “Goše” uplaćeno samo po 100 dinara

Radnici Fabrike šinskih vozila “Goša” iz Smederevske Palanke juče ujutro blokirali su prugu Begrad – Niš na železničkom Koridoru 10, u znak protesta što nisu realizovane odredbe sporazuma potpisanog između Štrajkačkog odbora i menadžmenta fabrike.

Predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujčić rekao je da su radnici imali sastanak sa generalnim direktorom koji je od njih tražio da opet rade bez plate. Na sastanku im je saopšteno da od potpisanih dogovora nema ništa i da će radnicima biti uplaćeno po 100 dinara, kako im računi ne bi bili ugašeni. “Nisu nam isplatili obećanih 30.000 dinara, a nisu nam dostavili ni spisak sa tačnim iznosom dugovanja radnicima. Trebalo je da daju garancije državi na pet miliona evra kakao bi nam bio povezan radni staž i uplaćeni doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje, ali ni to nisu ispunili”, naveo je Vujčić.

Inače, početkom aprila tadašnji premijer Aleksandar Vučić izjavio je u Smederevskoj Palanci da je Vlada obezbedila sredstva za jednokratnu pomoć radnicima “Goše” od 60.000 dinara. On je tada kazao da će država preuzeti na sebe dugovanja “Goše” prema PIO fondu u iznosu od 3,2 miliona evra. A prethodno više od 300 radnika “Goše” dve nedelje je bilo u štrajku zbog toga što tri godine ne primaju redovne plate, ne uplaćuju im se doprinosi, niti overavaju zdravstvene knjižice, zbog čega je jedan radnik 22. marta izvršio samoubistvo.