Vida Petrović Škero / Foto: FoNet, Božidar Petrović

Odbor podržao kandidate nezavisnih tela za članove Odbora Agencije

Odbor Skupštine Srbije za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu podržao je juče predloge kandidata za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije koje su podneli Državna revizorska institucija (DRI), Socijalno-ekonomski savet (SES) i Zaštitnik građana i Poverenik za informacije od javnog značaja.

DRI je za člana Odbora predložila docenta Ekonomskog fakulteta u Nišu Jelenu Stanković, SES Ivana Kovačevića, a Zaštitnik i Poverenik bivšu predsednicu Vrhovnog suda Vidu Petrović Škero. Odbor Agencije po zakonu treba da ima devet članova, a trenutno ima samo dva člana, jer je ostalima prestao mandat.

“Insajder” je nedavno pisao da je odbijanje da se raspravlja o predloženim kandidatima nezavisnih tela za članove Odbora, samo jedan od primera političke opstrukcije rada najvažnijeg organa u borbi protiv korupcije i zloupotrebe funkcija. “I pored zahteva Agencije da se na dnevnom redu prolećnog zasedanja Skupštine nađe izbor novih članova Odbora Agencije, parlament o predloženim kandidatima nije odlučivao. Iz Agencije navode da Odbor, koji umesto devet članova ima sada samo dva člana, između ostalog ne može da odlučuje o više od 40 predmeta koji su trenutno na čekanju. Već duže od tri godine čeka se i na novi zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji bi Agenciji mogao doneti veća ovlašćenja”, navodi “Insajder”.