Protest, jun 2016 / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

“Objavite datum i vreme sednice Skupštine grada”

Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” zatražila je juče od gradskih vlasti da objavi vreme i datum odložene sednice Skupštine grada Beograda, kao i da objasni zbog čega se ta informacija krije od javnosti.

“Iako smo iz Uprave grada Beograda neformalno saznali da se ona planira za 15. jun, nema zvanične javne najave, niti predloga dnevnog reda na kojem smatramo da se mora naći i smena gradonačelnika Siniše Malog”, navodi se u saopštenju “Inicijative”. Podseća se i na to da je prethodno najavljena sednica gradske Skupštine otkazana nakon najave protesta građana zbog toga što se ostavka gradonačelnika nije našla na dnevnom redu, iako je i Mali nedavno u medijima najavio svoje povlačenje sa pozicije gradonačelnika.

Iz Inicijative su ukazali i na to da je u proteklih godinu dana na desetine hiljada građana okupljenih na ulicama Beograda zahtevalo da ostavka gradonačelnika bude prvi korak ka pozivanju na odgovornost svih umešanih u planiranje, organizovanje, sprovođenje i zataškavanje rušenja u Hercegovačkoj.”Posledice zataškavanja ovog zločina u kome su, pored gradskih vlasti, učestvovali i čelnici policije i komunalne policije, nakon godinu dana, nadilaze samo delo. Kroz pritiske, medijske kampanje, pretnje, tužbe i napade na novinare i aktiviste mogli smo videti kako izgleda kada se državni mehanizam upregne u odbranu kriminalaca na vlasti”, navodi se u saopštenju.