Evropski parlament / Foto: Pixabay.com

EP: Otvoriti nova poglavlja, ali i rešiti “Savamalu”

Evropski parlament traži da EU u pregovorima o članstvu sa Srbijom otvori nova, tehnički već spremna, poglavlja i ističe da je Srbija “učinila važne korake ka normalizaciji odnosa s Kosovom… što je ključni preduslov za ukupni napredak pregovora”, navodi se u predlogu rezolucije o Srbiji o kojoj će danas u Strazburu raspravljati parlament EU.

U predlogu se naglašava sveukupan ekonomski i društveni napredak Srbije, a takođe se navodi da su “hitno nužni dalji koraci kako bi se rešila sva otvorena pitanja” u dijalogu Beograda i Prištine, s tim da “obe strane krenu u punu primenu dogovora”. “To znači i uspostavljanje Zajednice srpskih opština”, ali kako se dodaje, uz poziv Evropskoj službi za spoljne poslove, na čijem je čelu Federika Mogerini, da “vrši procene onoga što čine dve strane u sprovođenju svojih obaveza”. Prema predlogu rezolucije, koju je pripremio izveštač za Srbiju Dejvid Mekalister, vlasti u Srbiji su “ostvarile određen napredak u pravosuđu, ali nezavisnost pravosuđa nije sprovedena na delu”. Zato se traži da se obezbede evropske norme u pravosuđu i “smanje politički upliv na biranje i postavljanje sudija i tužilaca”.

Evropski poslanici “ponovo izražavaju zabrinutost zbog izostanka napretka vezanog za slobodu izražavanja i samocenzure u medijima, gde je došlo do pogoršanja situacije”. Oni podvlače da su “i dalje zabrinjavajući politički upliv, pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara, uključujući fizičke napade, verbalne i napade u pisanom vidu, kao i nasrtaje na njihovu imovinu”. U predlogu rezolucije veliki prostor dat je pitanju slobode izražavanja i nezavisnosti medija, a od vlasti u Srbiji je zatraženo da “javno i neopozivo osude sve napade, obezbede odgovarajuća sredstva za žustriju istragu napada na novinare i medije kako bi počinioci bili privedeni pravdi”. Takođe je ocenjeno da je nužno u potpunosti primeniti zakone o medijima i pozdravljen sporazum o saradnji i zaštiti između tužilaca, policije i novinarskih i medijskih udruženja.

Evropski parlament u predlogu navodi da “smatra da je za žaljenje održavanje zajedničkih vojnih vežbi Srbija-Rusija”. Takođe, vlasti u Beogradu se pozivaju da “rešavaju slučajeve preteranog korišćenja policijske snage prema građanima i uzimaju se na znanje, sa zabrinutošću, sporni događaji u beogradskoj četvrti Savamala, posebno kada je reč o rušenju privatne imovine, i traži se da to brzo bude rasvetljeno uz puno učešće sudskih vlasti u istrazi, s ciljem da se počinioci privedu pravdi”.