Transparentnost Srbija / Foto: FoNet/Medija centar

Transparentnost: Subvencije deljene bez kontrole

Vlada je od 2015. godine za subvencije stranim investitorima dala 860 miliona evra, što je samo novac koji je registrovala Komisija za kontrolu državne pomoći, a ta sredstva su data uz nedovoljnu kontrolu javnosti, rekao je predsednik “Transparentnosti Srbija” Vladimir Goati.

Kako je rečeno na predstavljanju izveštaja “Subvencije investitorima – svrsishodna državna pomoć ili politička promocija”, postoje slučajevi gde je zakon prekršen, a pomoć data van odluke Komisije za kontrolu državne pomoći. Neke odluke Komisije su sporne, ili su izostale, a iznosi nekih subvencija su prevazišli utvrđeni limit, ukazao je Goati. On je istakao da se, po svoj prilici, ne može isključiti mogućnost da je u nekim slučajevima jedan deo te ogromne sume koju su dali građani Srbije trošen “po arbitražnim kriterijumima – teritorijalnim, ličnim, partijskim”, jer su subvencije uslovljavane investicijama u neko područje. Predstavnik “Transparentnosti” Zlatko Minić kazao je da postoji mnogo slučajeva dodeljivanja enormnih iznosa državne pomoći, posebno između 2010. i 2013. godine koji nisu prijavljeni. On je ocenio da je sistem subvencija u mnogim segmentima unapređen u odnosu na 2015. godinu, ali da je problematičan način na koji Komisija utvrđuje iznos subvencije. Prema njegovim rečima najveći problem je nastao u februaru, kada je doneta uredba Vlade koja daje pravo da se podzakonskim aktima izbegne da pojedine slučajeve razmatra ta komisija, čak i one za koje je postojao konkurs.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić istakao je da se sistem subvencija može politički zloupotrebiti, a kao drastične primere kršenja zakona naveo je slučaj kada je Ministarstvo privrede u novembru potpisalo ugovor sa kineskom kompanijom “Meita” i pozvalo se na rešenje Komisije za kontrolu državne pomoći “iz budućnosti”, bez datuma, a ono je izdato tri meseca kasnije.