Vučić i Mali na gradilištu "Beograda na vodi" / Foto: FoNet/S. Miljević

Nelt: Konfiskovali nam imovinu – ruše objekat u Savamali

Kompanija “Nelt” iz Beograda saopštila je juče joj je bez naknade konfiskovan skladišni prostor u Travničkoj ulici, na lokaciji gde se realizuje projekat “Beograd na vodi”.

“Postupak oduzimanja naše imovine, iako formalno pravno sproveden kao postupak eksproprijacije, faktički je postupak konfiskacije, s obzirom na to da je privatna imovina oduzeta bez naknade, u ime i za račun drugog pravnog lica pod formom javnog interesa”, navodi se u saopštenju. Objašnjeno je da je leks specijalis o projektu “Beograd na vodi” donet u vreme kada je Republika Srbija kao korisnik eksproprijacije, bila jedini osnivač i vlasnik preduzeća “Beograd na vodi” sa 100 odsto državnim kapitalom, a da je rešenje o eksproprijaciji imovine “Nelta” doneto posle 21. avgusta 2015, u vreme kada je Republika bila manjinski vlasnik tog preduzeća, sa 32 odsto udela. Dodaje se da se od tog datuma radi isključivo o privatnom interesu firme BWCI iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao većinskom vlasniku preduzeća “Beograd na vodi”. “Upozoravamo javnost da je na ovaj način sprovedena faktička konfiskacija naše imovine, odnosno oduzimanje iste bez naknade od strane države, što ukazuje da živimo u vremenima za koja smo mislili da su daleko iza nas, i da privatna svojina nije temelj našeg pravnog poretka i državnog uredjenja”, napominje se u saopštenju.

A na ove navode oglasio se gradski odbor SNS, ističući da je eksproprijacija sprovedena “u potpunosti u skladu sa zakonom i da je pravosnažno okončana”, a da “Neltu” novac ne može da bude isplaćen do završetka sudskih sporova u kojima dokazuje vlasništvo nad objektima koji su bili na tom prostoru.