Branislav Nedimović / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Nedimović: Za desetak dana odluka o Tenisu

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović rekao je povodom dolaska kompanije “Tenis” u Srbiju da će se za desetak dana znati da li će tom proizvođaču mesa biti odobren zakup zemljišta na pet lokacija u zemlji.

On je kazao da je Tenis podneo zahteva za više od deset hiljada hektara u pet različitih lokalnih samouprava, ističući da su mu posebno interesantne lokacije Kikinda i Zrenjanin. “Mi nemamo dovoljnu količinu prasadi na Srbiji, a sa njihovom tehnologijom imaćemo dovoljno materijala i razvijati klaničnu industriju“, izjavio je Nedimović za TV N1. Prethodno, krajem aprila, Nedimović je najavio da će komisija Ministarstva poljoprivrede do kraja maja izaberati investitore koji su konkurisali za pravo prvenstva zakupa državnog zemljišta na 30 godina i da će se tada znati da li Tenis dolazi.

Inače, početkom 2015. Aleksandar Vučić, predsednik, tada Vlade, sada Republike, izjavio je da “Tenis” dolazi u Srbiju kroz godinu dana. “Firmu je već osnovao. To će biti veliki napredak za srpsko stočarstvo i poljoprivredu. Očekujte do početka 2016. godine 500.000 svinja.” (TV Prva, 25. 1. 2015. godine) Stručna javnost i udruženja poljoprivrednika oštro su kritikovali Zakon o poljoprivrednom zemljištu donet krajem 2015, koji je omogućio investitorima da dobiju do 30 odsto zemljišta u svakoj jedinici lokalne samouprave na period do 30 godina, optužujući Vladu da je sadržaj Zakona pisan direktno zbog Tenisa