Odavanje počasti Tatonu, 2009 / Foto: FoNet, Božidar Petrović

Preliću smanjena kazna za ubistvo Tatona

Viši sud u Beogradu osudio je juče Đorđa Prelića na 12 godina zatvora za učešće u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona 2009. godine.

Sud je zaključio da je Prelić kriv za krivično delo teškog ubistva u saizvršilaštvu, a u tu kaznu biće uračunate i četiri godine koje je proveo u zatvoru. Prelić je prethodno u odsustvu pravnosnažno osuđen na 15 godina zatvora, ali je nakon izručenja Srbiji u junu 2014. zatražio da mu se suđenje ponovi. Zastupnik porodice ubijenog francuskog navijača advokat Slobodan Ružić izjavio je da će, kada dobije pisanu presudu, videti zbog kojih razloga je Preliću smanjena kazna. On je rekao i da već osam godina traju pokušaji pritiska dela javnost na sud da se događaji posle kojih je Taton preminuo tretiraju kao nesrećan slučaj. “Sud je odoleo pritiscima”, rekao je Ružić. S druge strane, advokat odbrane Đorđa Prelića najavio je da će se žaliti na presudu i ocenio da je ona rezultat kompromisa, koji su van sudnice i domašaja pravosuđa.

Podsetimo, Taton je pretučen 17. septembra 2009. na Obilićevom vencu u centru Beograda, uoči utakmice “Partizana” i “Tuluza”, a umro je 12 dana kasnije od povreda. Viši sud u Beogradu osudio je više od 10 optuženih na zatvorske kazne ukupno duže od 100 godina. Neki od njih su kazne već odslužili. Na istoriju slučaja „Taton“ podsetio je i Istinomer u svojoj Amneziji.