Aleksandar Jablanović / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

OEBS: Osetljiva situacija na Kosovu među partijama Srba

Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu Jan Bratu ocenio je juče da je veoma osetljiva situacija na severu Kosova među partijama kosovskih Srba i pozvao sve političke subjekte da poštuju pravo svakog građanina da sam odluči za koga će glasati.

“Situacija je veoma osetljiva, nažalost, dogodili su se neki incidenti, među kojima je onaj u Leposaviću kada su se sukobili predstavnici Srpske liste i Partije kosovskih Srba koju je nedavno osnovao bivši lider Srpske liste Aleksandar Jablanović. Tada je Jablanović priveden, zbog, kako prenose mediji, repetiranja pištolja”, rekao je Bratu. On je podsetio da je OEBS zajedno sa Ambasadom SAD pozvao da se obezbedi da izborni proces bude fer i pravičan. “Tom prilikom osudili smo svaku pretnju. Nažalost, vidimo da se u nekim sredinama pretnje nastavljaju, iako za to nema mesta u demokratskim zemljama”, rekao je Bratu tokom posete Odboru Centralne izborne komisije za žalbe.

Na pretnje u nekim sredinama na Kosovu reagovale su i ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD. “Proteklih dana, kao i danas, primili smo niz zabrinjavajućih izveštaja o pokušajima da se utiče na rezultate izbora na Kosovu putem pretnji i zastrašivanja. Naročito se čini da postoji pokušaj zastrašivanja i primoravanja kosovskih Srba da glasaju na određen način. Takve akcije su potpuno neprihvatljive”, kaže se u zajedničkom saopštenju ambasada zemalja “Velike petorke” na Kosovu. Oni pozivaju sve koji su uključeni u pritiske, da od toga odustanu, a kosovske vlasti i policiju na istragu. A predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da mu je poražavajuće saopštenje ambasadora zemalja Kvinte u Prišini, “kojim upozoravaju na pritiske uoči izbora, a zanemaruju da je Jablanović Srbima pretio pištoljem”.