Rodoljub Šabić / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Vlada mora prinudno da obezbedi dokumenta o Siniši Malom

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić podneo je Vladi Srbije zahtev da neposrednom prinudom obezbedi izvršenje njegovog rešenja kojim je Agenciji za borbu protiv korupcije naloženo da portalu “Pištaljka” dostavi kopije dokumenata koji se odnose na imovinu i prihode gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Poverenik ovo zahteva pošto Agencija nije postupila po prethodnom rešenju ni nakon plaćanja novčanih kazni u ukupnom iznosu od 200.000 dinara. Prethodno je Agencija zahtev “Pištaljke” odbila u celosti, uskraćujući pristup bilo kojoj informaciji, pa joj je, postupajući po žalbi tog sajta, poverenik naložio da dostavi tražene informacije, s tim što će neke, koje predstavljaju podatke o ličnosti, zaštititi. Agencija je rešenje izvršila delimično i zaštitila, odnosno uskratila i informacije koje ne predstavljaju podatke o ličnosti, poput iznosa finansijskih transakcija, površinu nepokretnosti, marke automobila i drugo. “Nakon što je Poverenik stavio Agenciji u izgled izricanje novčanih kazni, Agencija je ‘Pištaljci’ dostavila i neke informacije koje je prethodno uskratila, ali ni ovaj put ne sve, a nepostupanje po nalogu Poverenika ‘objasnila’ time da je reč o podacima koji su ‘strogo poverljivi’ i koji su kao takvi označeni od strane drugih organa, Javnog tužilaštva i Uprave za sprečavanje pranja novca. Ovaj ‘argument’ Agencije nije prihvatljiv… Pozivanje na ‘strogu poverljivost’ tek u fazi izvršnog postupka je i s elementarnog pravnog aspekta neodrživo”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da informacije vezane za sumnju u pranje novca bilo kog funkcionera nikako ne mogu da dobiju stepen poverljivosti “strogo poverljivo” i da je “u sukobu s elementarnom logikom” zaključak da bi njihovo saopštavanje javnosti dovelo do “teške štete po interese Srbije”.