Foto: Pixabay.com

KRIK: Rusija destabilizuje Makedoniju iz centra u Beogradu

Ruski obaveštajci u Makedoniji rade pod kontrolom ruskog špijunskog centra u Beogradu, a ruski špijuni i diplomate gotovo deset godina nastoje da širenjem propagande i svog uticaja u Makedoniji spreče ulazak ove zemlje u NATO i udalje je od Zapada, piše Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

U dokumentima makedonskih tajnih službi do kojih su došli novinari OCCRP-ja, Nove TV i KRIK-a, navodi se i da je BIA istovremeno ulagala napore dana vlasti u Makedoniji zadrži populiste. U proteklih devet godina Makedonija “prolazi kroz subverzivnu propagandu i obaveštajne aktivnosti realizovane kroz Ambasadu Ruske Federacije”, navodi se u brifingu koji je ove godine pripremljen za Vladimira Atanasovskog, direktora makedonske Uprave za bezbednost i kontraobaveštajnu službu (UBK), prenosi KRIK u analizi, koja je juče objavljena i u britanskom “Gardijanu”. Kako pokazuju dokumenti u koje su novinari imali uvid, početak ruskih operacija poklapa se sa vremenom kada se Makedonija, u pokušajima da postane članica NATO-a 2008. godine, našla u problemu, jer je Grčka stavila veto na njenu kandidaturu zbog spora oko upotrebe imena zemlje, a kao deo strategije Ruske Federacije na Balkanu, cilj je da se Makedonija izoluje od uticaja sa Zapada”, pomoću “sredstava i metoda takozvane meke moći”. “Osim toga, ruska spoljna politika je u tesnoj korelaciji sa energetskom strategijom čiji je cilj kontrola strateških energetskih resursa kroz partnerstvo sa balkanskim zemljama”, navodi se u dokumentaciji. Krajnji cilj ruske strategije je da postavi Makedoniju “u stanje ekskluzivne zavisnosti od ruske politike”, piše KRIK.

Aktivnosti agenata koji su delovali iz ruske ambasade u Skoplju koordinisane su, kako se navodi, iz centra ruske obaveštajne službe u Beogradu i centra ruske vojne obaveštajne agencije u Sofiji, a kao obaveštajne baze funkcionisali su i počasni konzulati Rusije u Bitolju i Ohridu.