Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Vučić: Neodazivanje na konsultacije je nepoštovanje zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je juče konsultacije o novom premijeru i budućoj vladi Srbije sa jednim brojem izbornih lista.

Na poziv Vučića odazvali su se predstavnici liste koju je predvodila SNS, kao i funkcioneri SPS i Jedinstvene Srbije, a potom i SRS, LDP, LSV i DSS. Vučić će se danas konsultovati sa predstavnicima Saveza vojvođanskih Mađara, Bošnjačke demokratske zajednice, Partije za demokratsko delovanje i Zelene stranke, a Stranka demokratske akcije Sandžaka saopštila je da se neće pojaviti na sastanku. Poziv su prethodno, podsetimo, odbili i predstavnici Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke, “Dosta je bilo” i Dveri.

Potpredsednica SNS Marija Obradović izjavila je da je sastanak s predsednikom Vučićem protekao “zanimljivo”, suprotno očekivanjima i u disonantnim tonovima. Ona je kazala da pod disonantne tonove računa to što je SNS tražila da neko od njenih funkcionera bude premijer, predsednik SDPS Rasim Ljajić je tražio da to bude političar, a ne ekspert, dok predsednik PUPS-a Milan Krkobabić smatra da premijer treba da bude neko ko će nastaviti dosadašnju politiku Srbije po svim strateškim pitanjima. Komentarišući izjavu lidera JS  Dragana Markovića Palme da novi premijer treba da bude neko ko ima porodicu, decu i ko je domaćin, ona je rekla da je dobro da na političkoj sceni ima različitih ljudi, ali da je takva vrsta diskriminacije za nju neprihvatljiva.

A predsednik Vučić je nakon konsultacija izjavio da će ostaviti nekoliko dana pre nego što donese konačnu odluku o novom premijeru. Kako je istakao, konsultacije su deo demokratske procedure koja je predviđena Ustavom, a oni koji se nisu odazvali, po njegovoj oceni, pokazali su veliko nepoštovanje prema svojoj zemlji.