Skup ispred Skupštine Srbije / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Udruženja iz regiona: Hitna istraga napada na novinare u Beogradu

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7.800 članova, “najoštrije osuđuje fizičke i verbalne napade na novinare koji su se desili 31. maja u Beogradu”.

Kako se ističe u saopštenju, Platforma će se tim povodom obratiti vlastima u Srbiji i zahtevati da policija i tužilaštvo sprovedu hitnu istragu kako bi se temeljno ispitale sve činjenice u vezi sa napadima na novinare koji su brutalno sprečavani da izveštavaju sa javnih skupova. Pored toga, Platforma će zahtevati od nadležnih organa da se utvrdi ko je odgovoran za propuste policijskih snaga da deluju i zaštite novinare.

“Regionalna platforma snažno podržava NUNS i druge novinarske i medijske organizacije u naporima da zaštite novinare i slobodu govora. Platforma poziva međunarodne organizacije koje se bave zaštitom medijskih i novinarskih sloboda i prava da od srpskih vlasti zahtevaju da istraže napade na novinare i o tome obaveste javnost”, navodi se u saopštenju. Naglašeno je da je samo u prvih pet meseci ove godine, računajući i incidente tokom polaganja zakletve predsednika Vučića, u Srbiji evidentirano 39 slučajeva direktnih pritisaka, verbalnih pretnji i fizičkih napada na novinare. Potpisnici saopštenja Platforme su Udruženje/udruga BiH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Makedonije.