London / Foto: Pixabay.com

Tereza Mej nakon napada u Londonu: “Dosta je bilo!”

Britanska premijerka Tereza Mej pozvala je na uvođenje oštrijih mera za obuzdavanje islamskog ekstremizma u Velikoj Britaniji posle terorističkog napada u Londonu, u kojem je poginulo sedam, a povređeno 48 osoba.

“Dosta je bilo”, rekla je Mej na konferenciji za novinare posle hitne sednice kriznog štaba vlade, nakon trećeg smrtonosnog napada u Velikoj Britaniji od marta, i navela da su mnogi od 48 povređenih životno ugroženi. Ona je rekla da su oštrije mere potrebne jer “terorizam rađa terorizam” i napadači kopiraju jedni druge. Premijerka je navela da skorašnji teroristički napadi u Londonu i Mančesteru nisu međusobno povezani, ali da njih povezuje “jedinstvena zla ideologija”, prema kojoj zapadne vrednosti nisu u skladu s islamom.

Podsetimo, napad se desio u subotu uveče kada se kombi popeo sa kolovoza na trotoar Londonskog mosta i počeo da gazi prolaznike. Neposredno posle toga napadači su napustili kombi i velikim noževima izboli više prolaznika u obližnjem prometnom delu grada Borou market, gde se nalaze brojni restorani i barovi, naveli su policija i svedoci. Policija je saopštila da je u roku od osam minuta ubila sva tri napadača, a da je juče uhapsila 12 osoba.