Predsednik žirija Miki Manojlović / Foto: FoNet, Božidar Petrović

Mesto: Beograd Datum: 29.03.2015 Dogadjaj: DRUŠTVO/KULTURA/POZORIŠTE - glumici Aniti Manèiæ danas je na sveèanosti u Narodnom pozorišu u Beogradu uruèena nagrada "Žanka Stokiæ" za sveukupni pozorišni rad Licnosti:

Politička odluka žirija Sterijinog pozorja?

Žiri 62. Sterijinog pozorja nije nagradio nijednu predstavu na festivalu, ali je jednoglasno odlučio da dodeli samo dve nagrade, i to “svim učesnicima” i Specijalnu Sterijinu nagradu “publici” Pozorja.

S druge strane, žiri Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije doneo je jednoglasnu odluku da nagradu Okruglog stola kritike za najbolju predstavu dodeli ostvarenju Kokana Mladenovića “Na Drini ćuprija”, u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Ista predstava dobila je i nagradu publike, kao i nagradu novosadskog lista “Dnevnik”. Kada su saopštene najpre odluke kritike i publike, prisutni u sali Novosadskog pozorišta su aplaudirali nekoliko minuta, a kada su čuli odluku žirija, nastalo je glasno negodovanje i zvižduci. Odluka žirija da ne dodeli glavnu nagradu izazvala je burne reakcije i na društvenim mrežama, koje se najčešće odnose na to da žiri nije smeo da nagradi Kokana Mladenovića, jer važi za žestokog kritičara aktuelne vlasti.

Predsednik žirija Predrag Miki Manojlović u izjavi za Radio Slobodna Evropa  naglasio je “da je namera žirija da se otvori ozbiljan dijalog o tome šta je Sterijino pozorje danas, kako bi ono trebalo da bude, da li bi moglo da se vrati i postane relevantno za ovu sredinu, za region, i kakav je odnos države prema kulturi danas, šta se tu može i da li se može popraviti.” Reditelj Kokan Mladenović smatra da je odluku žirija “besmisleni teroristički akt protiv pozorišta i onih koji ga čine”.