Konsultacije, jun 2016 / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Opozicija (ne)će kod Vučića na konsultacije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, obaviće konsultacije  sa predstavnicima izbornih lista o kandidatu za predsednika Vlade Srbije.

Konsultacije će biti održane u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu od 9 do 18 časova. Međutim, razgovorima neće prisustvovati predstavnici Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke, “Dosta je bilo”, Dveri, dok će kod Vučića otići funkcioneri Liberalno demokratske partije i Demokratske stranke Srbije. Koalicioni partner Vučićeve stranke, Socijalistička partija Srbija, poslaće svoje predstavnike u Predsedništvo. Poslanik DS Radoslav Milojičić Kena za agenciju “Beta” izjavio je da ta stranka nema o čemu da priča s Vučićem “jer nije ispunio nijedno obećanje, a svojim delovanjem je doveo do toga da građani sve teže žive dok se bogate samo tajkuni iz SNS”. Pokret “Dosta je bilo” pozvao je  Vučića da “hitno podnese ostavku na mesto predsednika SNS-a, kao i na mesto koordinatora svih službi bezbednosti i svih drugih funkcija” i da ih nakon toga ponovo pozove na konsultacije o formiranju nove Vlade. DJB predlaže da se nakon toga omogući i direktan prenos razgovora sa izbornom listom.

S druge strane, u LDP-u podsećaju na nedavni stav lidera LDP Čedomira Jovanovića o tome: “Ići ću kod Vučića kao što sam išao kod svakog drugog predsednika kada se razgovaralo o formiranju vlade”. Predsednik DSS Miloš Jovanović saopštio je da će se DSS odazvati pozivu, jer je to njihova ustavna obaveza, ali da “DSS ne podržava novu Vladu”.