Skup ispred Skupštine Srbije / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Reporteri bez granica osudili napade na novinare u Beogradu

Organizacija “Reporteri bez granica” (RSF) saopštila je da osuđuje nasilje vladinih pristalica nad novinarima tokom polaganje zakletve Aleksandra Vučića.

Kako se ističe, “policija je napade samo posmatrala bez intervencije”. “Napadi su se dogodili kada su opozicioni aktivisti počeli da se sukobljavaju sa hiljadama Vučićevih pristalica koje su se okupile ispred parlamenta zbog ceremonije”, navode iz RSF. Takođe, oni ističu da je novinarka lista “Danas” Lidija Valtner snimala prepirku pristalica SNS i njegovih protivnika kada su je napala dvojica aktivista. “Jedan je pokušao da joj uzme telefon kako bi je sprečio da snima i dok je pokušavala da se odbrani dvojica su je uhvatila i nasilno je odnela do obližnjeg parka”, navode “Reporteri bez granica”. Ističe se i da je “sila upotrebljena” nad novinarima “Vajsa”, Radio Beograda i Insajdera kako bi ih sprečili da izveštavaju ili snimaju sa protesta.”Osuđujemo napade i postupke zastrašivanja novinara od strane članova SNS predsednika Vučića”, rekla je Polin Adis-Mevel, šefica deska RSF za Evropu i Balkan. Ona je navela da upotreba takvih metoda protiv medija ne priliči zemlji koja teži članstvu u EU.

RSF na kraju ističe da se Srbija nalazi na 66. mestu od 180 zemalja po njihovom indeksu slobode medija. Prema toj listi ispred Srbije su Slovenija (37) i Bosna i Hercegovina (65), dok se Hrvatska nalazi na 74. mestu. Crna Gora je na 106. mestu, a Makedonija na 111.