Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Vučić: Vreme da razgovaramo o Ustavu i Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da želi da otvori društveni dijalog koji će trajati tri, šest i više meseci.

“I o Ustavu i o našem odnosu prema Kosovu i Metohiji, i o našem odnosu prema regionu itd. Da vidimo gde je naša politika. I gde vidimo Srbiju, ne za godinu dana, ne da li će da dođe Pera umesto Žike na ovo ili ono mesto. Nego da vidimo kakva je to politika za koju se borimo. Da vidimo šta je sadržaj te politike. To su ozbiljne, odgovorne stvari”, rekao je Vučić za Radio Slobodna Evropa. Govoreći o promeni Ustava, on je kazao da je o toj temi neophodan razgovor. “Hajde da sednemo da razgovaramo, ako možemo da razgovaramo. Ako možemo da se dogovorimo, mi smo nešto uradili za svoju zemlju. Ako propadne, znači da smo još jednom više brinuli o zemlji svojih dedova nego o zemlji svoje dece”, rekao je Vučić.

Inače, ministarka pravde Nela Kuburović nedavno je izjavila da će to ministarstvo do kraja godine predložiti izmene Ustava u oblasti pravosuđa i naglasila da će aktivno učešće u izradi predloga izmena Ustava imati eksperti Venecijanske komisije. A podsetimo, Vučić, tadašnji premijer, u aprilu 2015. izjavio da će Srbija morati da menja Ustav u naredne dve do tri godine, ali je naglasio da je potrebno da se oko promena usaglasi celo društvo. U ovogodišnjoj predizbornoj kampanji on je izjavio da će “Ustav Srbije biti promenjen ukoliko za to bude postojao konsenzus, ali ne da bi se proširila ovlašćenja predsednika”.