Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Promociju knjige o Kosovu u Beogradu obeležio incident

Predstavljanje knjige “Želim da me čuju: knjiga sećanja sa pričama žena koje su preživele mučenje u poslednjem ratu na Kosovu” u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) obeležen je incidentom.

Naime, jedan od prisutnih zatražio je izvinjenje bivše predsednice Kosova Atifete Jahjage zbog toga što ga je “proterala iz njegove kuće na Kosovu i Metohiji”. Istoričarka Marijana Toma se na početku promocije knjige izvinila Jahjagi jer joj, kako je navela, vlasti Srbije nisu dozvolile da prisustvuje promociji, a na to je predsednik Koalicije raseljenih sa Kosova Miloš Stojković zatražio izvinjenje Jahjage i uzvikivao “Kosovo je srce Srbije!”. Ispred CZKD okupilo se nekoliko desetina desničarski orijentisanih građana, koji su insistirali da uđu, jer, kako su istakli, “imaju pravo da iznesu svoj stav”.

Na promociji knjige, koja je održana u okviru festivala “Mirdita, dobar dan”, prikazan je unapred pripremljen video-snimak na kojem Jahjaga govori na albanskom jeziku, uz prevod na srpski koji su prisutni pratili pomoću slušalica. Podsetimo, Jahjaga je odbila da doputuje u Beograd pošto joj, kako je agencija Beta saznala, vlasti u Srbiji nisu obezbedile pratnju i obezbeđenje.