Foto: FoNet/MUP Srbije

Burne reakcije posle Trampove odluke o klimi

Evropska unija i Kina saopštile su juče da će pojačati saradnju u borbi protiv klimatskih promena posle odluke predsednika SAD Donalda Trampa da se ta zemlja povuče iz Pariskog sporazuma o klimi.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk  rekao je da su Kina i Evropa “pokazale solidarnost sa budućim generacijama i prihvatile odgovornost za planetu”. Za Tuska, američka odluka je “velika greška, mnogo veća od nepotpisivanja Kjoto protokola”. Inače, Kjoto protokol je potpisan 1997. i za razliku od Pariskog sporazuma pravno je obavezivao države na ispunjenje zadatih ciljeva. Tadašnji potpredsednik SAD Al Gor je potpisao protokol, ali je Senat odbio da ga ratifikuje.

Inače, reakcije na oduku predsednika SAD se ne smiruju, pa je tako nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da to “ne može i neće zaustaviti one koji se osećaju obavezu da zaštite planetu” i Trampovu odluku ocenila kao “izuzetno razočaravajuću”. Bivši američki predsednik Barak Obama rekao je da se Trampova administracija pridružuje “malom broju država koje odbacuju budućnost”. Inače, Tramp je lično u telefonskom razgovoru sa liderima Nemačke, Francuske, Britanije i Kanade, objasnio odluku, a kako se navodi u saopštenju Bele kuće, on je “uverio lidere da Amerika ostaje posvećena transatlantskoj alijansi i da će pojačati napore u zaštiti životne sredine”. Tramp je prethodno rekao da će SAD početi nove pregovore o vraćanju u Pariski sporazum ili “u neku potpuno novu transakciju po uslovima koji su fer po SAD, njihov biznis, njihove radnike, njihov narod, njihove poreske obveznike”.