Predsednička počast za Vučića / Foto: FoNet/MOD

Pokrenut postupak zbog napada na novinare, Vučić se “izvinio”

Tužilaštvo je pokrenulo objedinjeni postupak povodom napada na novinare na skupu pristalica Srpske napredne stranke kod Skupštine Srbije.

Kako “Insajder” saznaje, u Tužilaštvo su pozvani novinarka lista “Danas” Lidija Valtner, novinarka “Insajdera”, novinar i fotograf  VICE-a i novinarka Radio Beograda. Napad su osudila novinarska udruženja, političke partije i nevladine organizacije. A predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su tokom preuzimanja dužnosti “neki kontramitingaši” pokušali da izazovu nemire, a potom i uputio “izvinjenje” ukoliko su neki novinari napadnuti. “Izvinjavam se u ime onih koji su hteli da provociraju na tim skupovima i novinarima koji su te provokacije hteli da snime se naročito izvinjavam. Izvinjavam se i onima koji su dolazili zakonito i nezakonito”, rekao je Vučić.

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) ocenio je da je MUP “propustio” da zaštiti novinare kao građane, “ali i kao lica koja su obavljala delatnost od javnog interesa”. YUCOM je ocenio da “ovakvo (ne)postupanje policije ukazuje na opasnost od kršenja osnovnih ljudskih prava građana Srbije, poput prava na psihički i fizički integritet i prava na obaveštenost i slobodu medija”. A Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je ministra kuture i informisanja Vladana Vukosavljevića da se oglasi povodom sve učestalijih napada na novinare. Predsednik udruženja Slaviša Lekić poručio je ministru da prestane da ćuti i da se oglasi javno i na taj način ohrabri novinare da rade svoj posao, a obeshrabri one koji ih u tome sprečavaju.